2020 Ellen Maria Grelland Modulo250pixWEBS & PATTERNS

ELLEN MARIA GRELLAND

IMG 41342

Arteriet har vært midlertidig stengt for å begrense spredningen av COVID-19. Vi vil gjøre vårt beste for å følge veiledningene om sikkerheten til våre besøkende og ansatte og bestemmer oss for å åpne neste utstilling 2. mai 2020. (Vi har fått godkjenning fra kommunelegen Dagfinn Haarr).
Vi håper du kan følge åpningen på internett eller ring for å avtale en privat visning.
Max 5 besøkende avgangen og 2 meters avstand.


Skrevet av kunstneren:

MØNSTERE
Mønstre har vært et hovedtema i min kunstvirksomhet. Utgangspunktet var et flak med tapetmønstre fra et gammelt hus i Stavanger. Jeg har brukt mønstrene til å lage detaljrike bilder med flere lag. Dette er langsomme, meditative bilder, mønstrene blir ledetråder inn til indre rom. Jeg kalte denne serien: Vandringsrom – Rom for bevegelse, hvile og ettertanke. Her er en balanse mellom mønstrenes gjentagelser, som skaper trygghet og forutsigbarhet, samtidig som det oppstår variasjoner og forandringer.
I denne utstillingen er dette videreført, ved at en mønsterform, fra en av bordene, er tatt ut og rendyrket. Fra en bord med v-er er V – formen er tatt ut. Ark fylt av V-er danner webs (nett) og får sitt eget liv.

FORMER FRA NATUREN – SKJERMER AV SKVALLERKÅL
Som biolog er det naturlig at jeg er opptatt av former fra naturen. Jeg lager bilder med former fra naturen. Da er jeg gjerne opptatt av outsiderne, de litt bortgjemte som ikke skattes så høyt av folk flest, grøftekantplanter som tistler, løvetann og skvallerkål, - og edderkopper, spurv og øyenstikkere.
I denne utstillingen har jeg med: Skjermer av skvallerkål i ulike stadier av blomstrings-syklus og frømodning. Skvallerkålen er et av Norges mest forhatte ugras, og hageeiere fortviler når de dukker opp i hagene deres. Men det er en vakker plante. Skjermene har et strengt oppbygget mønster. Skjermen består av 15 – 25 stilker der det i enden av hver stilk er en småskjerm. Småskjermen har samme oppbygning som hovedskjermen og består av stilker med en hvit blomst i hver ende. Blomsten er 1- 2mm. Når en forstørrer opp detaljene kommer det frem sterke og spennende former, en egen form for skjønnhet.

KUMLOKK – AVTRYKK
Kumlokkene er også et uttrykk for temaene jeg har nevnt: De blir oversett, vi tråkker på dem. Men tar man dem frem har de mønstre og spennende kunstnerisk uttrykk. Hver by har sine egne kumlokk med kommunevåpen, men også i disse er det en variasjon i mønstre. Vi finner også kumlokk med mer nøytrale mønstre, som er felles i ulike byer.
For å lage avtrykkene har jeg brukt en slags frottage teknikk, der jeg påfører fargen på rettsiden av papiret med en valse. Dette gir et litt røfft og rufsete uttrykk, som jo passer til noe vi til daglig går og tråkker på.

GRAFIKK OG SMÅBILDER
Jeg arbeider med dyptrykk, og lager etsninger i kobberplater og stålplater. Her finnes igjen tapetmønstrene. I noen av bildene flyr det fugler. Jeg hadde tenk å lage en større serie med disse fugleplatene i ulike sammensetninger og fargevarianter. Dette arbeidet ble avbrutt av corona pandemien, da ble fellesverkstedet stengt.Utstillingen står til lørdag 16. mai.
Arteriet finner du i Lumberveien 51K.
Normale åpningstider er torsdag til søndag 12.00-16.00.