FBheaderARTERIET 250


Lise Strømdal Bottolfs
Daniel Theodor Jangmar Paulsen
Marius Sætersdal og Monika Lavoll
jevnaldrende billedkunstnere

FBheaderARTERIET

Lise Strømdal Bottolfs, Daniel Theodor Jangmar Paulsen, Marius Sætersdal og Monika Lavoll er jevnaldrende billedkunstnere som møttes i Kragerø i perioden 2012-2016 og fant inspirasjon i hverandres metoder og uttrykk. De har stiftet et forum der de stiller ut sammen, og dette aller første utstillingsprosjektet deres.

 
De deler tilknytningen til Kragerø og formell kunstfaglig utdannelse. De har både individuelle utstillinger og oppdrag bak seg, og har samarbeidet ved flere anledninger tidligere.
Uttrykksformene er vidt forskjellige, men løfter hverandre frem og skaper rom for nye assosiasjoner både i hvert individuelle verk, men også helhetlig.
Gjennom å stille ut sammen, utforsker og tøyler de på hver sin måte hvordan opplevelsen av det man ser kan fordreies og bli til noe som er gjenkjennelig mens verket i seg selv er abstrahert og flyktig/svevende. De ønsker å legge til rette for rom for tolkninger og å gi en følelse av noe som nesten er håndfast men likevel flyktig. Det handler om følelser og opplevelser som uttrykkes subtilt men konkret.
 
Lise S. Bottolfs jobber primært med skulptur.
Om arbeidet sitt sier hun:
«Jeg har utforsket betongens muligheter og umuligheter. Det har resultert i 6 arbeider, to frittstående skulpturer og fire installasjoner.
Tematikken dreier seg rundt følelser, etiske dilemmaer og organiske formasjoner/deformasjoner som igjen kan skape assosiasjoner.
Jeg bruker farge i betongen som gir et pastellaktig preg i sluttresultatet. Samtidig er overflaten pusset slik at formene blir myke og glatte i all sin hardhet og tyngde.»
 
Daniel Theodor Jangmar Paulsen skaper rom, både som arkitekt, billedkunstner og forfatter.
Om arbeidet sitt sier han:
«Min praksis er sammensatt. Det er få og små skiller mellom ulike fasetter av liv og virke, teknikker og uttrykksformer. Arbeidet er konstant, enten det dreier seg om musikk, tekst, billedkunst, formgivning, arkitektur, podcasting eller generell aktivisme. Prosessen har vært en årelang reise: fra papir, til vegghengte verk, til vegginstallasjoner, til rominstallasjoner, til ulike installasjoner i forskjellige typer rom, og reine hendelser og intervensjoner. Som deltidsarbeidende kunststudert er man per definisjon en del av prekariatet, som et mindre kjent navn innenfor kunstverden tilhører man prekariatets prekariat. Mangelen på utløp og tilbakemeldinger forsterker tvilen rundt livsveivalg og virksomhet, uten at det dermed oppstår noen åpenbare utveier. Muligheter til manifesteringer/utstillinger tvinger fram nye erkjennelser og uttrykksformer. Jeg vet at jeg er kunstner, men hva er det egentlig som gjør meg til det?»
 
Marius Sætersdal fotograferer utrydningstruet næringsvirksomhet og kuriosa. I Assosiasjoner vil han vise utdrag fra sitt seneste prosjekt Godnatthistorier fra Pilamork.
Om arbeidet sitt sier han:
«Godnatthistorier fra Pilamork vil vekk fra turistmotivene og inn i den mytiske historien til Telemark. Den vil utforske drømmene, galskapen, stillheten og kjærligheten som omgir oss og definerer oss som bor her. Den vil inn i hverdagen, inn i mørket, til det vi ikke ser, men som befinner seg under overflaten. Den vil fortelle den historien som ikke er stor nok, eller god nok, eller spennende nok, eller tragisk nok til å bli fortalt. En reise ned i underbevisstheten til et samfunn i stadig raskere endring, og hvor vi strever med å definere hva vi er og vil være».
 
Monika Lavoll deltar med malerier. Inspirert av snapshots fra et togvindu, skaper hun en serie av landskapsfragmenter.
Om disse arbeidene sier hun:
«I november 2019, tok jeg toget mellom Oslo og Gjøvik, og brukte mobilkameraet til å prøve og fange fargene utenfor. Resultatet ble en serie bilder ute av fokus, der noen av komposisjonene likevel var gode, og fargene gjengitt slik jeg ønsket. Det slående med disse bildene var følelsen de ga: Du vet, når du faller i staver; når blikket er fast, uten noe i fokus, og du ser samtidig som du ikke ser? Dette er en menneskelig erfaring vi alle deler, derfor tror jeg at motivene kan være gjenkjennelige, selv om de kan fremstå som abstrakte. I grenselandet mellom det abstrakte og det figurative er det god plass til betrakterens egne erfaringer - for eksempel det å la tankene fare mens du lar blikket hvile utenfor et togvindu et sted»